Wij als Montana Lisianthus zitten in een transitie in het steeds biologischer telen. Het is een nieuwe manier van denken. Voor Montana staat kwaliteit op nummer één, en op de tweede plaats proberen we de Lisianthus zo dicht mogelijk bij de natuur te kweken. Stap voor stap. Dit is een heel leuk avontuur. En als resultaat zien we dat we sterkere, veerkrachtigere bloemen creëren.
In onze dagelijkse manier van telen betekent dit dat we goed voor onze bodem zorgen. Als we een gebied hebben geoogst, brengen we groen product terug naar onze bodem; brengen we terug wat we aan organisch materiaal hebben meegenomen. Ook hergebruiken we de grond van een andere teler. Daarna brengen we veel biologische stoffen in de bodem, zoals schimmels/microben/bacteriën die ook meer leven in de bodem brengen. Wij gebruiken geen fungiciden meer!
Wij proberen een biologisch evenwicht in onze kas te creëren.
Energie
Op het gebied van Energie begint een prachtig nieuw hoofdstuk;
In de achtertuin van onze kas is een compleet nieuw project gaande. Het heet Geothermie. Dat betekent dat we een leiding van 2 km diep in de grond hebben geboord, zodat we water van 85 graden naar het oppervlak kunnen pompen. De warmte kunnen we gebruiken om de kassen te verwarmen. We koelen het af tot 35 graden en brengen het terug naar dezelfde diepte.
Dit is één project, maar we hebben wel 8 van deze projecten in ons Glasgebied in het Westland, we gaan al die projecten met elkaar verbinden en zo een heel nieuw warmtenetwerk maken. Dit is een zeer milieuvriendelijke manier om onze kassen te verwarmen. Wij zijn ons groeilichtsysteem al aan het ombouwen naar een LED-systeem, wat beter is voor het milieu.
En we werken al met een netwerk van leidingen met ‘afval-CO2’ van het industriegebied van Rotterdam, zij brengen dit afval-kooldioxide naar onze kassen. Dit geven wij via de lucht als meststof aan onze planten. En je kent het fotosyntheseproces van bloemen en bomen: planten gebruiken deze CO2 en zetten deze om in kilogrammen en zuurstof (O2)!!!