FrankEnCorineMontanaKwekerij Montana is een kwekerij van 2 hectare, gevestigd in Poeldijk (aan de zee, vlak onder Den Haag) die zich al sinds 1991 gespecialiseerd heeft in de teelt Lisianthus.

Frank van Holst ooit begonnen als teeltadviseur voor Rockwool, had een droom. Een eigen kwekerij beginnen. De groene vingers had hij al van zijn ouders meegekregen, en nadat hij eerst zijn studie op de Hogere Agrarische Tuinbouwschool had afgerond, in het bedrijfsleven had rondgekeken en anderen had geadviseerd als teeltadviseur bij Grodan Rockwool. Besloot hij dat hij toch het liefste van alles een eigen kwekerij wilde opstarten. Maar niet alleen. Het liefst samen met een partner.
Zo vond hij voor zichzelf een fantastisch leuke, spontane, knappe jonge blom afkomstig uit een kwekersfamilie met, volgens zijn vader, ‘gouwe handjes’: Corine van den Berg. Het bleek de liefde van zijn leven te zijn. Dat was het begin.

Zij kochten in 1991 een perceeltje in Poeldijk aan de Casembrootlaan en staken samen met familie de handen uit de mouwen. De naam van het bedrijf werd kwekerij Montana: Montana is een vertaling van Berg, maar heeft een wat chiquere uitstraling, net als de Lisianthus.

In 1991 gestart met Lisianthus op steenwol, een sprong in het diepe! De gevoelige wortels bleken niet voldoende bestand tegen deze manier van telen. De teelt in de vruchtbare zavelgrond die het bedrijf rijk was bleek de Lisianthus beter te bevallen. Na 7,5 jaar werd er nieuw gebouwd. Na weer 7,5 jaar werd buurman’s grond aangekocht en kon het bedrijf haar oppervlakte verdubbelen. Ook werd de dubbelbloemige Lisianthus in het assortiment opgenomen.
Vernieuwend

Toen rond het jaar 2000 iedereen nog de vroege Lisianthus soorten teelde ontdekte Montana een nieuw Lisianthus soort: Rosita

Frank viel als een blok voor het prachtige mooie harde Rosita bloemetje in de vorm van een roos en de knoppen:
fraai gedraaide slagroomtoefjes, die zo prachtig opendraaien.

Maar samen met de mooiere bloemvorm zagen zij: hardere bloemen, sterkere takken en een sterk verbeterde houdbaarheid. Zij zagen hierin een nieuwe toekomst weggelegd voor de Lisianthus. Na een aantal jaar is gebleken dat dankzij de goede houdbaarheid van de Rosita de Lisianthus een sterk imago verbetering is ondergaan en samen met de geweldige ‘hufterproofheid’ het export gebied groots is uitgebreid.
De wereld ligt aan haar voeten.